Herfstequinox en Mabon: Een viering van overvloed en balans

Gepubliceerd op 23 september 2023 om 10:08

Terwijl de dagen opnieuw korter worden en de bladeren hun prachtige warme kleuren aannemen, komt de herfstequinox in zicht.

Mabon, een oud keltisch feest, markeert het moment van perfecte balans tussen dag en nacht. Tijd dus om ook in onszelf opnieuw een mooie balans te vinden en de drukke zomer achter ons te laten.

Een tijd om de overvloed van de zomer te eren en ons voor te bereiden op de komende donkere wintermaanden.

Wat is Mabon?

Mabon is 1 van de acht jaarlijkse sabbats in de Wicca-traditie en wordt gevierd rond 23 september, wanneer de zon precies boven de evenaar staat. Mabon is het 2e van 3 oogstfeesten.

Het is een viering van dankbaarheid voor de oogst en de vruchten van het afgelopen seizoen en tevens een moment om stil te staan bij de vergankelijkheid van het leven. Net zoals moedertje Natuur in rustmodus gaat, mogen wij ook weer wat vertragen. De herfst nodigt ons uit om naar binnen te keren, te reflecteren op wat was en los te laten wat we niet meer nodig hebben, wat ons geen innerlijke rust brengt. Een periode van innerlijke groei, om straks, in de lente, terug te gaan bloeien. Prachtig toch, dat cyclisch leven!

Waneer wordt het gevierd?

De exacte datum van Mabon is afhankelijk van jaar tot jaar, maar het valt altijd samen met de herfstequinox, waneer dag en nacht precies even lang zijn.

De herfstequinox markeert de officiële start van de herfst, het seizoen van de weegschaal en ja ook Mabon. Normaalgezien valt dit ergens tussen 22 en 24 september. 

 

Wat kun je doen om Mabon te eren?

 

 • Maak appelcider, appelgebakjes, meidoornsnoepjes, groententaart, vruchtentaart,… en nodig vrienden en familie uit om samen te smullen.

 • Daarna kun je samen rond het kampvuur zingen en dansen.

 • Spreek je dankbaarheid uit, maak een lijst van dingen waar je dankbaar voor bent

 • Bereid je voor op de winter door te reflecteren, mediteren, op introspectie te gaan: Wat neem ik mee? Wat laat ik los? Wat wil ik transformeren?

 • Je kunt ook een lijst maken van dingen die je wil loslaten, zaken die niet meer bijdragen aan je groei, je innerlijke rust. Bvb. Bepaalde verslavingen, ongezonde patronen, gedragingen of relaties, spullen die je niet meer nodig hebt. Deze lijst kun je verbranden in het kampvuur, dit zet extra kracht bij je intenties.

 • Versier je huis met herfstdecoratie

 • Ga samen wandelen in de natuur, introduceer yoga

 • Ruim je huis op en gooi de dingen die je niet meer nodig hebt weg of beter nog breng ze naar de kringloopwinkel of geef ze aan iemand die ze kan gebruiken

 • Creëer balans in jezelf en je omgeving

 • Zuiver je huis en aura van negatieve energieën. Dit doe je met witte salie, paulo santo of smudgesticks. Wil je graag eens een smudgestick uitproberen? Via deze link kom je op de webshop:  Smudgestick Duindoorn & Salie

   

Rituelen verschillen van persoon tot persoon, je voelt wat best past bij jou, wat voor jou werkt om fris en in balans de herfst in te gaan.

Blessed Mabon!       

Herfstige groetjes,

Herbalizz

 

Reactie plaatsen

Reacties

Dimi
2 maanden geleden

Zeer mooi geskreven lize !!! Tzieter goed uit super goe gedaan congratz