
Het is de nachtmerrie van iedere honden -en katteneigenaar: een vlooienplaag!
Veel mensen gebruiken dan ook preventief een pipet met daarin een chemisch middel, een insecticide, maar dat is niet zonder gevaar.
Het nadeel van deze pipetjes is dat ze niet enkel teken en vlooien doden, maar een kleine hoeveelheid gif blijft ook circuleren in het bloed en het lichaam van jouw dier.
Dit is een continue belasting voor lever en nieren die fungeren als zuiveringsstation en op deze manier wordt ook het immuunsysteem hevig ondermijnt.
De meeste van deze middelen werken een maand lang, wat wil zeggen dat het dus ook een maand lang duurt vooraleer jouw viervoeter het uit zijn systeem heeft gefilterd. Bij sommige is dit zelfs 3 maand!
Dit soort middelen kunnen een aanslag zijn op de gezondheid van je dier en het is dan ook heel begrijpelijk dat je op zoek gaat naar een alternatief.
Opgelet er zijn tegenwoordig heel wat zogenaamde natuurlijke insecticiden op de markt waar toch nog het synthetische prallethrin en andere insecticiden in verwwerkt zitten.
Deze zijn giftig voor waterorganismen en sommige ook voor bijen en zijn dus niet zonder gevaar.
Wat is het alternatief?
Vlooien en teken laten zich meestal moeilijk door natuurlijke middelen bestrijden. Het is daarom beter om niet enkel op 1 middel te vertrouwen, maar diverse te combineren en het probleem ook van binnenuit aan te pakken.
Essentiële olieën
Maak je dier onaantrekkelijk voor vlooien en teken door een spray te maken op basis van essentiële olieën.
Geschikte olieën tegen vlooien en teken zijn bijvoorbeeld Tea tree, Lavendel, Eucalyptus, Pepermunt, Lemongrass en rozemarijn.
Je kunt ze verdunnen in water of olie, eventueel met een scheutje azijn erbij.
Spray voor je gaat wandelen de vacht in, maar bedek het gezicht.
Receptjes vind je hier: Recepten
Heb je liever alle ingredienten samen met 2 leuke recepten in een doos? Neem dan zeker ook eens een kijkje bij DIY Muggencrème/ Tekenspray
Opgelt! Essentiële olieën niet bij katten gebruiken! Katten hebben een ander metabolisme en sommige van deze olieën zijn toxisch omdat hun lever ze minder makkelijk kan afbreken.
Neemolie
Deze olie heeft een erg sterke geur dus zal niet altijd in dank afgenomen worden door je dieren. Niettemin is ze wel heel effectief!
Je kunt ook bovengenoemde essentiële olieën gaan toevoegen om de geur aangenamer te maken.
Neem nooit meer dan 3% essentiële olie, voor een flesje van 100ml dus maximum 3ml essentiële olie.
(Ook hier weer opletten met katten, gebruik enkel neemolie zonder essentiële olieën)
Diatomeeënaarde
Ook wel bekend als celiet en is afkomstig van de skeletjes van kiezelwieren.
Het is een sterk absorberend poeder die de vlooien uitdroogt.
Wrijf dit poeder in de vacht van je dier, was het eruit na 3 dagen en herhaal nog eens de behandeling.
Doordat dit poeder sterk uitdrogend werkt kan je dier een jeukende huid krijgen. Ondersteun in dit geval door wat extra vetzuren uit omega-olie te geven.
Zorg dat het poeder niet in mond, neus, oren of ogen terecht komt want dit is erg irriterend.
Werk van binnenuit
Bij natuurlijke bestrijding is het heel belangrijk om niet enkel de vacht te behandelen maar om je dier weerbaarder te maken van binnenuit.
Vlooien en teken kiezen nogal graag een gastheer met een verlaagde weerstand of veel afvalstoffen in hun bloed.
De weerstand van je viervoeter wordt ook bepaalt door factoren zoals voeding, stress, medicatie, beweging en externe omstandigheden.
Zo kun je je dier bij ieder seisoen bijvoorbeeld een reinigingskuur geven.
Boerenwormkruid
Strooi wat gedroogd boerenwormkruid op de slaapplek van je huisdier. Door de sterke pittige geur houdt het ook vliegen op een afstand, je kunt er dus ook wat bij raam en deur hangen.
Je dier wassen met een aftreksel van boerenwormkruid zou vlooien en luizen op afstand houden.
Vroeger werd het ook gebruikt om te ontwormen maar door de giftige stof thujon in de plant zijn er risico's op vergiftiging bij te hoge dosis. vandaar dat het de laatste jaren praktisch enkel uitwendig wordt toegepast.
Fenegriek
Dit kruid kan ook goed werken, vooral bij teken.
Strooi een hand vol gemalen fenegriek over het voer voor ongeveer 10 dagen. Voor katten niet meer dan een theelepel.
Als onderhoudsdosering tijdens de seizoenen waar teken meer actief zijn kan je 2 tot 3 keer per week gemalen fenegriek over het voer strooien.
Wat bij een tekenbeet?
Probeer de teek alleen te verwijderen met een tekentang! Draai de teek voorzichtig uit de huid en trek nooit, anders is de kans groot dat er een stuk van de teek achterblijft of dat hij door de stress zijn maaginhoud uitbraakt voor hij loslaat. Hiermee komen ziekteverwekkers zoals bvb borrelia in de bloedbaan van je dier terecht. Borrelia veroorzaakt de ziekte van lyme en kan ernstige gevolgen hebben voor mens en dier.
Bij honden kun je na het verwijderen de plaats met tea tree olie of lavendelolie ontsmetten en verzachten. Niet bij katten! Een leuk receptje voor een verzachtende goudsbloemzalf vind je hier Magische goudsbloemzalf
Vlooienallergie
Veel honden hebben er last van. 1 vlooienbeet is voldoende om het afweersysteem te laten reageren op het speeksel van de vlo. Dit leidt tot heel hevige jeuk en huidklachten zoals hotspots, vaak op de achterste helft van het lichaam. Vaak zijn de vlooien dus al verdwenen maar heeft de hond nog last van de huidirritaties die de allergische reactie veroorzaakt. In dit geval kun je ook een verzachtende en ontsmettende zalf gebruiken zoals hierboven.
Vergeet ook zeker bij een besmetting met vlooien niet om alle dekens, kussens en hondenmatten te wassen op 60 graden of even in de droger te stoppen voor 20 minuten. vlooien kunnen niet tegen hoge temperaturen en worden zo gedood.
Reactie plaatsen
Reacties